Drukke dagdienst

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik precies doe als verpleegkundige in het verpleeghuis. Om hier wat meer inzicht in te geven neem ik jullie graag mee op een willekeurige dagdienst.

Mijn dagdienst begint om 7:00uur met de overdracht. De collega van de nachtdienst geeft de bijzonderheden aan mij door van alle bewoners  van de verschillende locaties van Het Baken. Als we klaar zijn lees ik van een aantal bewoners die we zojuist  besproken hebben nog even de digitale dossiers door. Zo ben ik volledig op de hoogte.  Ik pak  de werkagenda erbij en kijk wat er aan zorg gepland staat voor vandaag.

Ik zie dat ik bij twee cliënten met een nier en urinewegdrain (nefrostoma) de pleisters ga vervangen en bij twee andere cliënten ga ik de blaasinhoud meten. Ook moet er elders nog een morfinepompje vervangen worden. Verder staan er nog een aantal andere zaken in de agenda die ik noteer en ga aan de slag.

Ik bel met verschillende collega’s van de zorg en stem de geplande zorg met ze af. Daarna ga ik op pad en bezoek de eerste afdeling. Ik probeer hierbij gelijk zoveel mogelijk de geplande zorg te leveren, zodat ik in de loop van de dag ook de ongeplande, vaak onverwachte zorg die nodig is, kan leveren.   Want een groot deel van het werk wat op ons af komt op een dag is ongepland.

Afgelopen nacht was een van de bewoners  van de revalidatieafdeling niet helemaal in orde en heeft extra zorg nodig. Ik loop bij hem langs en doe een aantal metingen om te kijken of de behandeling die gestart is effect heeft. Deze gegevens geef ik door aan de behandeld arts. Nu ik toch op deze afdeling ben, zorg ik gelijk dat ik bij de bewoners langs ga die in de agenda stonden om geplande zorg te leveren.

Samen met twee andere collega’s heb ik ook een ondersteunende  functie op het gebied van wondzorg. Tussen de wondcontroles en andere handelingen door, gaat mijn telefoon regelmatig over. De vragen die binnenkomen probeer ik zo goed en snel mogelijk te beantwoorden. Of kom er op een later moment op terug, omdat ik nog een en ander uit moet zoeken.

Van vraag naar vraag
Net als ik de deur uit wil gaan, word ik gebeld door een van de artsen op de locatie waar ik momenteel nog ben. Hij  vraagt mij een hartfilmpje (ECG)) te maken bij de bewoner die afgelopen nacht niet in orde was . Hij wil graag meer informatie over de hartfunctie.  De cliënt geniet nog van zijn ontbijt. Ik noteer de actie die ik hierop nog moet nemen en zorg dat ik aan het einde van de ochtend terug  ben om het filmpje te maken. Ik stap in de auto en rijd naar locatie Seewende in Nunspeet .

Terwijl ik daar ben voor het beoordelen van een bewoner, komen er ondertussen nog twee andere zorgvragen bij mij terecht.  Samen met de zorgcollega’s op deze locatie bezoek ik de bewoners . Ik doe een aantal controles en stem de zorg af met de dienstdoende arts , omdat ik inschat dat het nodig is dat deze even bij de bewoners  langs gaat voor verder onderzoek.

Na mijn bezoek in Nunspeet, rijd ik door naar woonzorgboerderij Klein Rhijnvis. Daar woont een cliënt waar een verpleegtechnische handeling gepland staat. Onder mijn begeleiding voert een leerling de handeling uit. Volgende week wordt zij hiervoor getoetst dus het is goed om dit samen nog even te oefenen. Ze doet het keurig. Hierna rijd ik gelijk terug naar De Voord in Elburg. Er staan nog een aantal geplande handelingen op mijn briefje. Eerst maar het hartfilmpje maken.  Als ik klaar ben geef ik de uitdraai aan de arts, zodat het verder beoordeeld kan worden.

Middagbreak
Het is inmiddels etenstijd. Ik eet snel een broodje, want rond 13:00 uur word ik op locatie De Hullen in Oldebroek verwacht. Bij binnenkomst meld ik me bij de collega’s van de verzorging. Samen pakken we de benodigde materialen en bezoeken de betreffende bewoner. Ik houd altijd even een kort praatje, vraag hoe het gaat en vertel vervolgens wat ik kom doen. Als ik een handeling moet verrichten vraag ik de bewoner eerst om toestemming.

Nadat ik de handeling heb uitgevoerd, zorg ik dat het administratieve deel nog wordt ingevuld en bezoek een verdieping lager nog een bewoonster.Ik kom sinds kort bij haar vanwege het verzorgen van een wond. Na een kort praatje en het bekijken van de wond, overleg ik met de verpleegkundig specialist. Daarna rijd ik weer terug naar Elburg waar nog twee bewoners op mijn komst wachten.

Ik bezoek de cliënt waarvan ik de blaasinhoud nog moest meten. Nadat ik hiermee klaar ben, bel ik collega’s terug die nog wachten op antwoord en check daarna mijn mail. Ik heb een aantal urine uitslagen doorgekregen. Indien ze afwijkend zijn neem ik contact op met de arts, zodat die ze verder kan beoordelen.

Mijn dienst zit er inmiddels weer bijna op. Bijna… Alle bijzonderheden en handelingen van de dag moet ik nog vastleggen in ons administratiesysteem. En voordat ik het weet staat de late dienst alweer klaar om het van mij over te nemen. Zij pakt op, waar ik ben gebleven. De dag is voorbij gevlogen.

Korte uitleg functie:

Ik werk met heel veel plezier bij zorgverlening Het Baken. De doelgroep bestaat uit (geriatrische) revalidatie, somatische en psychogeriatrische zorgvragers. Ofwel mensen die revalideren en herstellen, mensen die door lichamelijke oorzaken niet meer thuis kunnen wonen en mensen met een vorm van dementie.

De verpleegkundige dienst heeft als hoofdtaak triage uit te voeren over verschillende zorgvragen van de zorgafdelingen. We beantwoorden medische vragen, denken mee met de zorgverleners en voeren verpleegtechnische handelingen uit. We werken  24/7 ondersteunend aan de communities en specialisten ouderengeneeskunde. Waar nodig schakelen we de arts of andere disciplines in. Of we handelen zelf de zorgvraag af. De verpleegkundige dienst levert gegevens aan de trombosedienst en verzorgt de afhandeling van de doseerkalenders.

Daarnaast voeren we alle voorkomende verpleegtechnische vaardigheden uit die je kunt verwachten binnen een verpleeghuissetting. Veel voorkomende handelingen zoals oren uitspuiten katheteriseren, saturatie meten (zuurstof  gehalte in bloed meten) , het verwijderen van hechtingen en hartfilmpjes maken (ECG) Ook zijn we betrokken bij het toedienen van medicatie via een medicatiepomp of infuus.

Daarnaast zijn we ook betrokken bij verschillende werkgroepen,  scholingen en educatie. Ons takenpakket is zeer gevarieerd en uitdagend!