In de zorg ben je nooit uitgeleerd…toch?

Binnen Het Baken vindt 3 x per jaar de BIG scholing plaats. Hier laten medewerkers zich bekwamen voor de verpleegtechnische vaardigheden die voorkomen op de afdelingen. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Samen met mijn collega’s van de verpleegkundige dienst ben ik op deze scholingsdagen aanwezig om alle collega’s te toetsen. Om hieraan te mogen deelnemen hebben ze thuis de theorie al behaald door middel van het maken van een e-learning. En we scholen en leren gewoon door…

Maatwerk in de zorg

Het kan voorkomen dat iemand bij ons komt wonen of tijdelijk verblijft waarbij een verpleegtechnische handeling moet worden verricht die niet zo vaak voorkomt. Dan wordt hier direct op ingespeeld en er een aangepaste scholing gegeven, zodat iedereen die hiermee te maken krijgt weer bevoegd en bekwaam is. Door de jaren heen heb ik al vaak van dit soort scholingen mogen geven en ik vind dat persoonlijk erg leuk om te doen. Collega’s uitleggen over het hoe, wat  en waarom van een handeling, daar krijg ik energie van. Ik bereid me voor op de vragen die er liggen en ga met de nodige materialen en oefenpop onder mijn arm op pad. Tijdens de scholing nemen we de protocollen door, voeren we de handeling uit en toetsen daarna of iedereen het kan en heeft begrepen. Het voordeel hiervan is dat iedereen het materiaal of de apparaten al een keer in handen heeft gehad. Het levert leuke gesprekken op de afdeling op en je kunt dieper ingaan op vragen rondom een handeling.
Het mooie van dit soort scholingen vind ik, dat er maatwerk wordt geleverd in de zorg naar de cliënt. We spelen in op de directe hulpvraag die er is en doen dat met alle betrokkenen en de cliënt waar het om gaat. Zo krijgen we gelijk een beter beeld van wie er bij ons is komen wonen en leer je iemand veel beter kennen.

‘Niemand hoefde zich meer zorgen te maken’

Een aantal jaar geleden mocht ik ook familie scholen, zodat zij hun familielid mee konden nemen op uitstapjes buiten De Voord. We zochten uit waar we aan moesten voldoen qua wet- en regelgeving en prikte een datum voor de scholing. Het  was de eerste keer dat we dit zo aanpakte en wát een voordeel heeft dit opgeleverd voor de bewoner! Niemand hoefde zich meer zorgen te maken over of er op tijd hulp zou zijn als dat nodig was tijdens een uitje. En ze konden samen gewoon een nachtje wegblijven. Dat is toch heerlijk!
Ook ben ik eens een keer naar een verzorgingstehuis gegaan om het personeel daar te scholen in een verpleegtechnische handeling die nog nooit eerder was voorgekomen. De desbetreffende cliënt kon met ontslag mits het personeel geschoold zou worden. Zó leuk om te doen en iemand naar zijn vertrouwde plekje terug te laten gaan.

Petje af

Ons team staat binnenkort een volledige scholingsdag te wachten. En voor het  eerst gaan wij ons voorbereiden met e-learning, net als de rest van de collega’s die dit al een tijdje doet op de afdelingen. Ik moet zeggen ‘het is best veel lesstof’. Petje af voor degene die dit jaarlijks allemaal moesten bijhouden. Gelukkig is de termijn naar twee jaarlijks scholen gegaan voor iedereen. Daarna mag ik in mei nog samen met een collega naar Leiden voor een masterclass wondzorg en dan ben ik weer helemaal bijgespijkerd. In de zorg ben je immers nooit uitgeleerd…toch?