Daltonschool Innova en Zorgverlening Het Baken halen project ‘Jong adopteert Oud’ naar Elburg Leerlingen in contact met ouderen met dementie

10-10-2019

 

In Woonzorgcentrum De Voord van Zorgverlening Het Baken in Elburg start vrijdag 18 oktober het project ‘Jong adopteert Oud’. Het is de eerste van een reeks ontmoetingen tussen kinderen van Daltonschool Innova en ouderen met dementie.

Op de eerste ochtend komen vijf kind eren uit de groepen 1, 2 en 3 op bezoek bij ouderen met dementie. “Vanuit beide organisaties vinden we het belangrijk om samen te werken aan dit project en kinderen op een voor hun prettige manier te laten kennismaken met dementie”, aldus Bea Duijsters, coach Welzijn en Informele Zorg/Ondersteuning bij Het Baken.

Samen activiteiten ondernemen
De kinderen en de ouderen ondernemen samen activiteiten, zoals legpuzzels maken, de moestuin ontdekken, de BelevenisTafel gebruiken en pannenkoeken bakken. Verspreid over het schooljaar vinden nóg zeven ontmoetingen van een uur plaats. Voorafgaand aan het project kregen leerlingen een gastles van Het Baken en Alzheimer Nederland over hoe een verpleeghuis er van binnen uitziet en wat dementie betekent. Tijdens een informatieavond speciaal voor de ouders waren er vooral positieve geluiden over dit project. Een aantal van hen gaat als begeleider mee op bezoek bij De Voord.

Landelijk adoptieproject
De ontmoetingen vinden plaats in het kader van het adoptieproject ‘Jong adopteert Oud’. Dit project is ontwikkeld door Alzheimer Centrum Limburg. Samen met Alzheimer Nederland brengt het centrum door heel Nederland basisschoolleerlingen in contact met dementerende ouderen in een zorgcentrum of verpleeghuis.

Bijzonder samenspel
Het idee om dit project naar Elburg te halen, kwam van Marije van Duijn, intern begeleider en groepsleerkracht van Innova. “In Leusden deed de school van onze dochter eraan mee. Ik ging als begeleider mee naar een zorginstelling en ervoer hoe bijzonder het samenspel was tussen leerling en oudere. Innova zocht een maatschappelijke activiteit, dus stelde ik dit voor. Het project past goed bij Innova, want wij leren onze leerlingen om rekening met elkaar te houden en respect voor de ander te hebben. Het contact met Het Baken was zo gelegd, omdat de groepen 1, 2 en 3 er ook op bezoek komen met Sint Maarten en Kerst.”

Taboe doorbreken
Het Baken wilde graag meewerken aan dit initiatief. “We staan altijd open voor contacten met de wijk, omdat we het belangrijk vinden om onze bewoners te betrekken bij de maatschappij”, aldus Margriet Zandbergen, medewerker Welzijn bij Zorgverlening Het Baken. “We helpen graag mee om het taboe rond dementie te doorbreken. Bijvoorbeeld door kinderen al vroeg bekend te maken met de ziekte en de omgang met mensen met dementie. Bovendien sluit dit project mooi aan bij de ambitie van Elburg om een dementievriendelijke gemeente te worden.”

Begrijpen en respecteren
Marije hoopt dat dit project eraan bijdraagt dat de kinderen de wereld van dementie beter leren begrijpen en respecteren. “Dat vinden we belangrijk, want Alzheimer komt steeds meer voor, ook in de omgeving van de kinderen. Op deze manier dragen wij als Daltonschool Innova bij aan de ambitie van de gemeente Elburg. Verder is het voor kinderen uit de groepen 7 en 8 heel waardevol om eens in aanraking te komen met een zorginstelling. Dit met het oog op de beroepskeuze. Mijn eigen dochter heeft door het project gekozen voor het profiel zorg en welzijn.