Lokale ondernemer en verwanten brengen geld bijeen voor BelevenisTafel bewoners De Voord

08-02-2018

ELBURG – Spelletjes doen, liedjes luisteren, eigen foto’s en filmpjes bekijken. De bewoners van woonzorgcentrum De Voord in Elburg kunnen dit binnenkort allemaal doen op de BelevenisTafel. Op initiatief van de lokale ondernemer Niek Aink krijgt deze tafel er, met een donatie van de ondernemer en een bijdrage van naasten, op 8 februari een plek.

De BelevenisTafel heeft een verrijdbare ombouw met een multi-touchscherm en een ingebouwde pc. Bewoners kunnen kiezen uit diverse softwareprogramma’s, ontwikkeld met zorgprofessionals. De programma’s hebben tot doel ouderen in beweging te brengen en de interactie tussen bewoners te stimuleren. Voor dementerende bewoners zijn er speciale programma’s waarbij met één aanraking al iets bijzonders gebeurt. De tafel is daarom geschikt voor bewoners van alle afdelingen van locatie De Voord van Zorgverlening Het Baken.

Inzamelingsacties in Elburg
De oma van Niek woont in De Voord. “Ik bezoek haar regelmatig, vaak gaan we dan even wandelen. Op tv vernam ik over de BelevenisTafel. Dat leek me heel mooi voor de bewoners.” De Voord kreeg de tafel een week op proef en raakte enthousiast. Niek organiseerde daarop inzamelingsacties in Elburg. Zoals een wandeltocht met lunch bij de A. Vogel-tuinen, een spinning-marathon in zijn eigen sportschool ABC Fitness en een benefietdiner voor ondernemers in Restaurant De Haas. Café City Bar hield een bingoavond.

Verrijking
Ook Marion Meiberg doneerde. “Mijn moeder woont sinds oktober in De Voord. Toen we hoorden van het plan, besloten we direct om ook geld bij te dragen. Want de BelevenisTafel lijkt ons een verrijking; het activeert de mensen. Mijn moeder heeft de BelevenisTafel al even mogen uitproberen, samen met een andere bewoner. We zagen aan haar gezicht dat ze het leuk vond.”

In beweging
Leverancier Onwijs plaatste de BelevenisTafel sinds 2009 al bij vierhonderd locaties, voornamelijk woonzorgcentra. “We hebben daarmee dus al veel mensen blij mogen maken, onder wie veel dementerenden”, aldus directeur Edith Zuiderent. Onwijs ontwikkelt zelf de software: prikkelarme programma’s die een prettige ervaring geven. Dat laatste is ook de ervaring van Niek. “Samen met mijn oma heb ik al even achter de tafel gezeten. Ik zag haar opvrolijken. Ze kwam echt in beweging. En dat vind ik mooi: mensen in beweging brengen, fysiek én mentaal.”