Zes organisaties slaan handen ineen voor project ‘onbegrepen gedrag’

24-09-2019

 Zorgverlening Het Baken, Driezorg, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, IJsselheem, Rosengaerde en Noorderboog slaan de handen ineen om hun teams te laten onderzoeken wat hun eigen aandeel is in het onbegrepen gedrag van hun bewoners. Een mooi stap om kwaliteit van leven te verbeteren door als zorgverlener anders naar je bewoners te kijken en zelf anders te gaan handelen.
Het doel van het project is de handelingsbekwaamheid met betrekking tot onbegrepen gedrag te vergroten. Twee teams per organisatie doorlopen een leerproces waardoor ze onderzoeken of een andere manier van verzorgen en begeleiden dat gedrag kan beïnvloeden. Ze ontdekken of en hoe zij onbegrepen gedrag in goede banen kunnen leiden op een manier die hun kwaliteit van leven ten goede komt.
“Onbegrepen gedrag is voor een deel een reactie op de omgeving. We kunnen dit gedrag beïnvloeden door die omgeving aan te passen, bijvoorbeeld door ons handelen zo op de bewoner af te stemmen dat het bewuste gedrag afneemt en de kwaliteit van leven toeneemt” zegt Myriam Martens, projectleider.
“In dit project gaan de teams op een contructieve manier op zoek naar alternatieven voor hun eigen handelen, waardoor zij het onbegrepen gedrag kunnen beïnvloeden en kunnen verminderen. Maar ook hoe zij hierin continu kunnen bijstellen. De zorgverlener wordt onderzoeker van de eigen praktijk. Het is voor veel collega’s een nieuwe manier van kijken en van werken.”
De voorbereidingen lopen al een tijdje, maar het project begint in september in de teams. Observatoren uit de andere teams gaan beschrijven hoe het nu gaat. “Op elke deelnemende afdeling worden observaties gedaan die laten zien hoe er door het team wordt gewerkt. Uit elk organisatie worden daarvoor twee observatoren opgeleid.” aldus Susanne Verschure, projectcoördinator binnen Driezorg . ‘Een hele mooie stap omdat verschillende organisaties hierin samen werken en daarmee van elkaar kunnen leren.’
Het project loopt door tot begin 2021. Professor Dr. Hans Reinders heeft de wetenschappelijke leiding over het project. Myriam Martens (Q-Consult Zorg) heeft de dagelijkse leiding.

———————————————————————————————————————

Voor vragen over het project kunt u terecht bij de projectleiding van dit project . Mevr. Myriam Martens (Q-Consult) via : myriam.martens@qconsultzorg.nl