‘Ik merk dat ik het echt nodig heb’

Sinds de heer Bovendorp (65) twintig jaar geleden vanwege een spierziekte lichamelijk achteruit ging, neemt zijn vrouw (59) de zorg volledig op zich. Zo lukt het haar om, met ondersteuning van de thuiszorg en de verpleegzorg van Het Baken om de hoek, samen thuis te blijven wonen. Al vijftien jaar maakt zij als mantelzorger dankbaar gebruik van de logeeropvang  bij Zorgverlening Het Baken en creëert zij jaarlijks een aantal momenten waarop zij even ontlast wordt.

‘Niet meer zorgen en tijd voor mezelf’

‘Anders is het niet vol te houden,’ vertelt mevrouw Bovendorp. ’Ik merk dat ik het echt nodig heb. Even geen zusters meer zien. Niet meer zorgen en tijd voor mezelf.’ Haar man laat weten dat hij begrijpt dat zijn vrouw een aantal weken in het jaar wat rust en tijd voor zichzelf nodig heeft. Met veel plezier gaat hij vijf keer per jaar, verdeeld over de twaalf maanden, naar de logeeropvang in De Voord.

‘In januari maken we met het cliëntservice bureau  al een hele jaarplanning. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn. De Maatschappelijk werkster wees mij destijds op de mogelijkheid van logeeropvang en we zijn erg blij dat dit er is. Mijn man gaat standaard twee weken. Een week is voor ons beide net te kort. Je moet altijd weer even wennen. Wennen aan het niet zorgen en wennen aan het andere ritme op de logeeropvang. Natuurlijk kent mijn man er na zoveel jaar de weg en iedereen kent hem. Maar vanuit je eigen huis en omgeving overstappen vraagt altijd weer even tijd.

De eerste keer weet ik nog goed. Toen ging ik met mijn twee dochters een weekend weg. In de zomer ben ik een week gaan fietsen. Er echt even helemaal tussenuit. Het is fijn dat dat kan en hopen dat we dat kunnen blijven doen.’