Oncologie en uw conditie

Ik wil mijn lichamelijke fitheid behouden of verbeteren tijdens of na de behandeling voor kanker.

Mensen die voor kanker een behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie ondergaan, gaan vaak achteruit in hun kracht en conditie. Daarnaast is er regelmatig sprake van een toename van vermoeidheid, een afname van de kwaliteit van leven en tevens verlies van ervaren controle over de situatie. Jarenlang is het advies naar patiënten geweest om vooral rust te houden tijdens de behandeling. Helaas zorgt inactiviteit ook weer voor achteruitgang in kracht en conditie, waardoor er juist steeds meer klachten ontstaan.

De afgelopen vijftien jaar is er een aanzienlijke hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek verricht naar bewegen en kanker. Training, zowel tijdens als na de behandeling heeft positieve effecten op kracht en conditie, vermoeidheid en kwaliteit van leven.

Deze inzichten hebben geleid tot de ontwikkeling van trainingsprogramma’s die mensen met kanker kunnen volgen tijdens of na medische behandeling. Zo’n training bestaat voornamelijk uit conditie- en spierkrachttraining, waarbij continu rekening gehouden wordt met beperkingen die de ziekte of de behandeling met zich meebrengen.

Voor elke Nederlander is het belangrijk om dagelijks 30 minuten te bewegen. Tijdens de behandeling voor kanker voelen mensen zich niet elke dag even fit. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met deze wisselende belastbaarheid en de beschikbare energie, zodat er toch voldoende lichaamsbeweging kan plaatsvinden. De ene persoon lukt dit zelfstandig, een ander heeft baat bij een begeleid trainingsprogramma. Ook na de medische behandeling is het voor sommige mensen moeilijk om zelf actief te zijn, of weer te worden. Hierbij kan een begeleid trainingsprogramma hulp bieden.

Oncologie en fysiotherapie

Wij, als fysiotherapeuten van Behandel- & Adviescentrum Het Baken, zien in bovenstaande een kans om onze cliënten met een oncologische achtergrond nog beter te kunnen helpen. Zo zijn inmiddels drie fysiotherapeuten geschoold op het gebied van behandelen van mensen met (of na) kanker. Ook zijn we aangesloten bij Onconet; een landelijk netwerk met aangesloten fysiotherapeuten op het gebied van oncologie. Er zijn twee oedeemtherapeuten werkzaam en er zijn korte lijnen naar andere disciplines als de ergotherapie, psychologie, logopedie en diëtetiek. Samen zorgen we voor een zo goed mogelijke zorg en behandeling in deze moeilijke periode.

onconet

“Onconet streeft ernaar dat patiënten in heel Nederland een deskundige fysiotherapeut in de eigen woonomgeving kunnen vinden voor begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker.” – Onconet.nl

Literatuur:
– van Waart H, etal. Effect of Low-Intensity Physical Activity and Moderate- to High-Intensity Physical Exercise During Adjuvant Chemotherapy on Physical Fitness, Fatigue, and Chemotherapy Completion -Rates: Results of the PACES Randomized Clinical Trial.J Clin Oncol. 2015 Jun 10;33(17):1918-27.
– Puetz TW, Herring MP Differential effects of exercise on cancer-related fatigue during and following treatment: a meta-analysis. Am J Prev Med. 2012 Aug;43(2):e1-24
– Tekst van Onconet.nl