Voeding bij ongewenst afvallen
Merkt u dat u afvalt zonder dat u daar iets voor doet? Houd dit dan goed in de gaten. De kans bestaat dat u meer energie- en eiwitrijke voeding nodig heeft. Dit om ondervoeding, uitdroging en andere problemen te voorkomen. De diëtisten van Het Baken geven voedingsadvies aan ouderen die ongewenst afvallen.
Signalen
Er is sprake van onbedoeld gewichtsverlies als u minder eetlust heeft en daardoor in één maand drie kilo of meer afvalt. Verliest u veel gewicht, dan bestaat het risico op ondervoeding. Andere signalen van ondervoeding zijn verlies van spierkracht, een bleke, droge en koude huid, vermoeidheid en loszittende kleding of sieraden. Wilt u weten of u misschien ondervoed bent? Doe de test op goed gevoed ouder worden. Uitdroging herkent u onder meer aan een droge tong, droge lippen en mondslijmvliezen, weinig plassen, een donkere en sterk ruikende urine en een verstopping van ontlasting. Ook vermoeidheid of zelfs verwardheid zijn signalen.
Ons advies: ga minstens één keer per maand op de weegschaal staan. Schrijf het gewichtsverloop op. Merkt u dat u ongewenst afvalt? Trek dan zeker aan de bel om problemen te voorkomen. De diëtisten van Het Baken achterhalen de oorzaak en geven voedingsadvies. Ze helpen u op één van onze locaties of eventueel bij u thuis.
Oorzaak achterhalen
U start met een intakegesprek en onderzoek met de diëtist. Op die manier onderzoekt de diëtist wat de oorzaak kan zijn van het ongewenst afvallen. Als u bijvoorbeeld herstelt van een operatie of ziekte, dan heeft u goed afgestemde voeding nodig. Ook medicijngebruik kan leiden tot minder eetlust, en daardoor gewichtsverlies.
Voedingsadvies op maat
Op basis van dit gesprek en het onderzoek stelt de diëtist een voedingsadvies op. Dit advies is zorgvuldig afgestemd op uw situatie en wensen. Enkele adviezen voor energie- en eiwitrijke voeding zijn bijvoorbeeld:
- Besmeer uw brood royaal met (dieet)margarine en gebruik dubbel beleg
- Kies voor dranken met voedingswaarde zoals melkproducten, vruchtensappen en gebonden soep
- Gebruik jus en/of saus bij de warme maaltijd
- Vervang magere producten door bijvoorbeeld margarine, volvette kaas en (half)volle melk, yoghurt, vla of kwark
- Eet verspreid over de dag: eet drie hoofdmaaltijden met daarnaast tussendoortjes zoals kwark, plakjes kaas, plakjes vleeswaren of nootjes
Samenwerking met andere specialisten
De diëtisten van Het Baken zijn gespecialiseerd in de voedingsvraagstukken van ouderen en (chronisch) zieken. Een ander voordeel is dat onze diëtisten nauw samenwerken met andere behandelaren binnen ons Behandel- & Adviescentrum zoals logopedisten en specialisten ouderengeneeskunde.
Contact met het Behandel- & Adviescentrum
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? Neem dan contact op met ons medisch secretariaat. Zij helpen u graag verder.
