Uitspraak kort geding zorgkantoren bekend
14 november 2023In augustus informeerden we u over het kortgeding wat we, samen met Zorggroep Noordwest-Veluwe, WZU Veluwe en Viattence en 250 andere zorgorganisaties, hebben aangespannen tegen de zorgkantoren over het inkoopbeleid van 2024. Daarover leest u in dit artikel meer. Op 25 september was de zitting en inmiddels hebben we het vonnis van de rechter ontvangen. Dit is een heel omvangrijk vonnis, wat we in de komende weken verder bestuderen. We geven u wel graag alvast een update over de belangrijkste uitkomst en aanvullende ontwikkelingen.
Geen gelijk gekregen op de tarieven
Als het gaat om het aanpassen van de tariefafspraak met het zorgkantoor hebben we, helaas, ongelijk gekregen. Dat vinden we jammer want dit betekent dat de verhoogde kosten (lonen, hoge inflatie en materiele kosten zoals huur en energie), niet volledig gecompenseerd gaan worden in de gelden die we van het zorgkantoor ontvangen. En we als zorgorganisaties dus zelf verantwoordelijk zijn voor het opvangen van dit verschil.
Meer lucht in financiën
Gelukkig is er ook goed nieuws! Het zorgkantoor heeft onlangs het richttarief voor 2024 met 0,9% verhoogd én zijn een deel van de aangekondigde landelijke bezuinigen door de politiek teruggedraaid tijdens gesprekken over de miljoenennota. Dit geeft voor het komende jaar meer lucht en ruimte om in nauwe samenwerking met Zorggroep Noordwest-Veluwe, WZU Veluwe en Viattence verder te werken aan een toekomstbestendige ouderenzorg.
Zorg voor ouderen moet anders
Want we moeten anders gaan zorgen. De maatschappij verandert. Er komen steeds meer ouderen bij, die ook nog eens ouder worden. Daarnaast is er steeds minder gekwalificeerd zorgpersoneel beschikbaar. Deze tekorten worden in de toekomst alleen maar groter. Het is dus belangrijk dat we als samenleving de zorg voor ouderen anders organiseren. Het beroep op mantelzorgers, familie, buren en anderen uit het netwerk van een bewoner neemt toe. Zij zullen in de toekomst een grotere rol gaan spelen in de zorg voor hun naaste. De inhoud van het werk van de zorgmedewerker krijgt daardoor ook een andere invulling.
Een andere uitdaging is het voorkomen van gezondheidsproblemen. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen niet vereenzamen? Hoe kunnen we als maatschappij, woonplaats en buurt (weer) meer naar elkaar om te kijken? En hoe organiseer je dat dan? Welke rol spelen gemeenten, wijkcentra, verenigingen, supermarkten, etc. hierin? En ook: hoe kunnen we er zélf aan bijdragen dat we zo gezond mogelijk blijven, met gezonde voeding, genoeg beweging en sociaal welzijn?
In de gesprekken die we nu en de komende maanden voeren over hoe we ‘anders zorgen’ vormgeven, hebben we ieders inbreng en ideeën hard nodig. We betrekken u; familie, vrijwilliger en mantelzorger, graag. Hierover volgt binnenkort meer informatie.